
Полная версия
1000 Mitolojik Karakter
Apotheosis: Bir tanrının takdis edilmesi. Tanrılaştırma töreni.
Arakne: Bir Lidya prensesidir. Ondan daha iyi ip eğirdiğini söyleyerek Minerva’ya meydan okur. Fakat Minerva bir örekeyle kızın başına vurup onu bir örümceğe çevirecektir.
“İşte Arakne’nin deşilmiş ağı, Başıboş sineklerce görülecek şekildeBir salonda ya da mutfakta yere serilmiştir.”John Phillips – The Splendid ShillingAreopagitae: Areopagus yani Ares Tepesi’nde oturan yargıçlar.
Areopagus (Ares Tepesi): Mars’ın on iki tanrı karşısında cinayetten yargılandığı, Atina’da bulunan tepedir.
Ares: Mars ile aynı tanrıdır. Savaş tanrısıdır.
Arethusa: Diana’nın perilerinden biridir. Bir nehir tanrısı olan Alpheus’tan kaçmıştır. Diana onu yeraltından akan küçük bir dereye dönüştürerek kurtulmasını sağlamıştır. Arethusa güzel olduğu kadar da erdemlidir.
Argonotlar: İason’un komutasında Altın Post’u getirmek için Argo adlı gemiyle Kolhis’e yelken açmış elli kahramana verilen isimdir.
Argos: Yüz gözlü bir tanrıdır. Gözleri sırayla uyuyup nöbet tutar. Juno tarafından İo’yu gözetlemekle görevlendirilmiştir. Ne var ki Merkür tarafından öldürülmesi üzerine Juno onu bir tavus kuşuna dönüştürür.
Arılar: Bkz. Mellona.
Ariadne: Girit kralı Minos’un kızıdır. Bir ip yumağı yardımıyla Theseus’un labirentten çıkmasına yardım ettikten sonra onunla birlikte Naksos’a kaçar. Gelgelelim, Theseus nankörce davranıp onu terk eder. Ama Bacchus, Ariadne’ye kur yaparak onunla evlenir. Ariadne’ye verdiği yedi yıldızlı taç ise bir takımyıldızına dönüşür.
Arion: Lesbos (Midilli) Adası’ndaki Mithymna kasabasından ünlü bir ozandır. Bu adada sanatı sayesinde büyük bir servet kazanmıştır. Arion’u meşhur eden hoş bir hikâye vardır: Bir defasında gemiyle Lesbos’tan yola çıkmıştır. Yol arkadaşları onu soyup denize atmak ister. Bunun üzerine Arion, onu gemiden atmadan evvel arp çalmasına izin vermeleri için denizcilere yalvarır. O kadar güzel çalar ki yunuslar geminin etrafını sarar. Sonra Arion kendini denize atar. Yunuslardan biri onu sırtına alıp Korint yakınlarındaki Taenarus’a götürür. Yunus, bu işi nedeniyle bir takımyıldız olarak göğe yükseltilir.
Aristaeus: Apollon ile Kyrene’nin oğlu olup ağaçların tanrısıdır. Ayrıca insanlara bal kullanmayı ve zeytinden yağ çıkarmayı öğretmiştir. Meşhur bir avcıdır. En ünlü oğlu ise Aktaeon’dur.
Arkadya: Peloponez’in merkezinde çok güzel bir ülkedir. Burası tanrıların en sevdiği yerlerden biridir. Apollon, Arkadya Kralı olarak bilinir.
Arkas: Calisto’nun oğludur. Bir erkek ayıya ve ardından da Ursa Minor yani Küçükayı takımyıldızına dönüştürülmüştür.
Armata: Spartalı kadınların Venüs’e verdiği isimlerden biridir.
Artemis: Diana’nın Yunancadaki ismidir. Delfi’deki festivallere ise Artemisia denmiştir.
Aruspices: Kurban rahipleri.
Ascanius: Aeneas ile Kreusa’nın oğludur.
Ascolia: İsmini Yunanca “tulum” anlamına gelen bir kelimeden alan Bacchanalia şenlikleridir. Bu tulumlar, oyunlarda üzerinde zıplamak için kullanılırdı.
Askalaphos: Proserpine’nin yeraltı dünyasında yemek yediğini Plüton’a haber verdiği ve böylelikle onun yeryüzüne dönmesini engellediği için Ceres tarafından felaket habercisi olarak bilinen baykuşa çevrilmiştir.
Asklepios: Şifa tanrısıdır ve Apollon’un oğullarından biridir. Kol-his’e yaptıkları meşhur sefer sırasında Argonotların hekimi olmuştur. Şifalı ilaçları sayesinde öyle ünlenir ki Plüton onu çok kıskanır. Bu yüzden, Jüpiter’den Asklepios’u bir yıldırımla öldürmesini ister. Oğlunun intikamını almak isteyen Apollon, o yıldırımı yapmış olan kiklopları öldürür. Asklepios’un Epione ile evliliğinden Machaon ve Podalirius adlı iki oğlu ve dört kızı olmuştur. Machaon ve Podalirius da ünlü iki hekimdir. Asklepios’un dört kızından en ünlüsü ise sağlık tanrıçası Hygieia’dır. Asklepios onuruna pek çok tapınak dikilmiştir ve onun iyileştirdiği insanlar bu tapınaklara şükran tabletleri asmıştır. Fakat en önemli tapınağı Epidauros’taydı. Burada her beş yılda bir Asklepios şerefine oyunlar düzenlenirdi. Bu tanrı farklı şekillerde temsil edilir ancak en ünlü heykeli onu altın ve fildişinden yapılmış bir tahtta oturmuş olarak gösterir. Başında ışık huzmelerinden bir taç bulunur ve uzunca bir sakalı vardır. Ayrıca bir elinde budaklı bir çubuk, ötekinde ise bir yılanın dolandığı asası vardır. Ayaklarının dibinde de bir köpek yatar.
“Sen ki Asklepios’u alaya alan Ve onun ecza kavanozlarını muzafferane deviren.”FentonAslan: Bkz. Atalanta, Kimera.
Asopus: Jüpiter’in bir oğlu olup babasının yıldırımlarından biri yüzünden ölmüştür.
Assabinus: Jüpiter’in Etiyopya dilindeki ismi.
Astarte: Doğuda Venüs için kullanılan isimlerden biridir.
Asteria: Koios’un kızıdır ve bir kartal kılığına bürünmüş Jüpiter tarafından kaçırılmıştır.
Astrea: Nemesis’in annesidir ve adalet tanrıçasıdır. Yeryüzü bozulunca göklere dönmüştür.
“… İffetli Astrea kaçıp doğduğu gökyüzüne sığındı.”John HughesAşk: Bkz. Kupid, Eros, Venüs.
At Yarışları: Bkz. Neptün.
At: Bkz. Cyllarus.
Atalanta: Caeneus’un kızıdır. Kâhin, evlenmesinin onun için ölümcül olacağını söylemiştir. Ancak çok güzel bir kız olduğu için pek çok talibi olur. Son derece hızlı bir koşucudur ve hayranlarından kurtulmak için onu bir koşu yarışında geçecek kişiyle evleneceğine söz verir. Buna karşılık, ona yenilen herkes öldürülecektir. Gelgelelim, Venüs’ün yardım ettiği Hippomenes başarılı olur. Bu tanrıça, genç adama üç altın elma vermiştir. Atalanta ne zaman ona yetişecek olsa Hippomenes elmalardan birini yere atacaktır. O zaman genç kız elmayı yerden almak için durur. Böylece Hippomenes yarışı kazanarak Atalanta’yla evlenir. Daha sonra tapınağına saygısızlık ettikleri için Kibele tarafından ikisi de birer aslana dönüştürülür.
Ate: İntikam tanrıçasıdır. İhtilaf ve tüm kötülüklerin tanrıçası olarak da adlandırılır. Babası Jüpiter tarafından cennetten sürülmüştür.
“Cehennemden sıcağı sıcağına gelen Ate ile birlikte…”William Shakespeare – Julius CeasarAteş Nehirleri: Bkz. Phlegethon.
Ateş: Bkz. Semender, Vesta ve Vulcan.
Athena: Atina’nın koruyucu tanrıçası olarak Minerva’nın aldığı isimdir.
Atlar: Bkz. Hippona.
Atlas: Afrika’da yer alan ve bugün Fas olarak bildiğimiz Moritanya’nın kralıdır. Ayrıca büyük bir gökbilimcidir. Sırtında dünyayı taşırken betimlenir. İsmi ise büyük emek ve meşakkat anlamına gelir. Perseus’a karşı soğuk muamelesi nedeniyle kral onu kendi ismini taşıyan Atlas dağına çevirmiştir. Afrika’daki bir dağ zinciri ve ayrıca Atlas Okyanusu adını ondan almıştır. Pleione adlı karısından yedi kızı olmuştur ve bu kızlar ortak bir adla, Pleiades olarak bilinir. Aethra isimli karısından ise yedi kızı daha olur. Bu kızlar da aynı şekilde Hyades adını alır. Hem Pleiades hem de Hyades takımyıldızlardır.
Atreus: Kardeş nefretinin örneğidir. Kardeşi Thyestes’e olan nefreti o denli büyüktür ki sonunda yeğenlerini öldürüp kızartır ve yeğenlerinin babası olan kardeşini bir ziyafete çağırır. Thyestes bunu bir barışma işareti zanneder fakat aslında kardeşinin iğrenç zalimliğinin kurbanı olmuştur.
“Ne Medea öldürücü bıçağını çekmeli, Ne de Atreus o korkunç ziyafeti hazırlamalı.”Lord RoscommonAtropos: Mireler (Kader Tanrıçaları) adı verilen üç kız kardeşten biridir. Mireler yaşam ipliğini kesmek üzere makaslarını hazır bulundurur.
Atys: Aurora’nın sevdiği bir delikanlıdır ve yine onun babası tarafından öldürülür. Fakat Ovid’e göre daha sonra bir çam ağacına dönüştürülecektir.
Atys: Kroisos’un oğludur. Dilsiz olarak doğmuştur ama bir savaş sırasında kralı öldürmek üzere olan bir askeri görünce dili açılır ve “Kralı koruyun!” diye haykırır. Böylece o güne dek dilini bağlamış olan ip kopacaktır.
Augaeas: Elis krallarından biridir. Otuz yıl boyunca içinde üç bin öküzün tutulduğu ve bu sürenin sonunda Herkül’ün temizlediği ahırın sahibidir. Herkül, bu ahırı Alpheus nehrinin yatağını değiştirerek temizlemiştir. Augaeas zahmetinin karşılığında Herkül’e hayvanlarının onda birini vermeyi vaat eder fakat sözünü tutmadığı için Herkül onu öldürür.
Augury: Romalıların kuşların uçuşuna bakarak geleceği görmek için kullandıkları yöntemdir. Bu vazifeyi yerine getiren rahip ise augur şeklinde adlandırılır.
Aurora: “Gül rengi parmaklarıyla günün kapılarını açan” sabah tanrıçasıdır. Sol’un yani Güneş’in kızıdır ve yıldızlar ile rüzgârların annesidir. Beyaz atların çektiği muhteşem bir altın arabada yol alırken tasvir edilir. Bu tanrıça Tithonus’u sevmiştir ve ona ölümsüzlük bahşetmeleri için tanrılara yalvarır. Ne var ki ihtiyarlaşıp güçten düşmemesini dilemeyi unutmuştur. Bkz. Tithonus.
“Ama herkese yaşam sevinci veren Güneş,Gölgeli perdelerini Şafak Tanrıçası’nın yatağından, Kaldırmaya başlarken en uzak yerlerinde doğunun.”William Shakespeare – Romeo ve JulietAuster: Güney rüzgârı. Jüpiter’in oğullarından biridir.
Avcılar: Bkz. Pan.
Avernus: Zehirli bir göldür. Şairler bu gölden yeraltı dünyasının girişi olarak söz eder fakat aslında burası İtalya’nın Campania bölgesinde bir göldür.
Averruncus Deus: İnsanları kötü işler yapmaktan uzaklaştırabilen bir Roma tanrısıdır.
Avlanmak: Bkz. Diana.
Ay: Eski insanlar Ay’a batışından önce ve sonra Hecate, hilal şeklindeyken Astarte ve dolunay halindeyken de Diana derdi. Bkz. Luna.
“Akşamın gölgeleri göğe hâkim olunca, Ay kaldığı yerden devam eder muhteşem masalına, Ve her gece kulak kesilen yeryüzüne, Kendi doğum hikâyesini anlatır.”AddisonAyı: Bkz. Calisto.

Bacchus (Dionysus)
B
Baal: Fenikelilerin tanrılarından biridir.
Baal-Peor: Şehvet ve müstehcenlikle ilişkilendirilen bir Moab tanrısıdır. Modern ismi Belphegor şeklindedir.
Bacchantes: Bacchus rahibeleri.
Bacchus: Şarap tanrısı. Jüpiter ile Semele’nin oğludur. Theseus tarafından terk edilen Ariadne ile evlendiği söylenir. Ariadne, Girit kralı Minos’un kızıdır. Bacchus’un çocuklarından en ünlüsü, evlilik tanrısı Hymen’dir. Bacchus bazen Dionisos, Biformis, Brisaeus, İacchus, Lenaeus, Lyceus, Liber ve özgürlük sembolü olan Liber Pater isimleriyle anılır. Şarap tanrısı genellikle asma yapraklarından bir taç takmış olarak tasvir edilir. Sol elinde bir thyrsos yani ucunda bir kozalak bulunan ve sarmaşık ya da asma yapraklarıyla sarılı bir tür değnek vardır. Arabasını aslanlar, kaplanlar veya panterler çeker.
“Neşeli Bacchus, zevk tanrısı, Dünyayı içki ve danslarla büyülemiştir.”T. ParnellBacchus Âlemleri: İçkili cümbüşlerdir. Bacchus için düzenlenen curcunalı şenlikler böyle adlandırılmıştır.
Bahar: Bkz. Vertumnus.
Bahçeler: Bkz. Pomona (meyve ağaçlarının tanrıçası).
Bal: Bkz. Aristaeus ve Dryadlar.
Balıkçı: Bkz. Glaucus.
Balios: Neptün tarafından Peleus’a düğün hediyesi olarak sunulan ve daha sonra Akhilleus’a verilen meşhur bir attır.
Balmumu Tabletler: Bkz. Kalliope.
Balta: Bkz. Daidalos.
Barış: Bkz. Concordia.
Bassarides: Bacchus rahibeleri için bazen bu isim de kullanılırdı.
Başarı: Bkz. Bonus Eventus.
Bataklıklar: Bkz. Limniadlar.
Batı Rüzgârı: Bkz. Favonius.
Baykuş: Bkz. Asklepios ve İtys.
Bebekler: Bkz. Natio.
Belagat: Bkz. Kalliope, ayrıca Polyhymnia.
Belisama: Galyalıların bir tanrıçasıdır. Bu isim, Cennetin Kraliçesi anlamına gelmektedir.
Bellerofontis: Kimera adlı canavarı öldüren kahramandır.
Bellona: Savaş tanrıçası ve Mars’ın karısıdır. 24 Mart Bellona Günü olarak bilinirdi. O günde Bellona’ya samimiyetle inananlar, bıçaklarla kendilerini kesip kurban hayvanının kanını içerlerdi.
“Dirae ile Discordia’nın izinde yürür Bellona,Ve demirden asasını başları üzerinde sallar.”Belphegor: Bkz. Baal-Peor.
Belus: Kaldea dilinde Güneş’e verilen isim.
Berecynthia: Kibele için kullanılan bir ad olup kaynağını ona tapınılan bir dağdan alır.
Biformis: Hem sakallı hem de sakalsız olarak tasvir edilmesi sebebiyle Bacchus için kullanılan bir isim.
Bilgelik: Bkz. Pollear, Minerva.
Bilinmeyen Bir Tanrı: Bu Tanrı söz konusu olduğunda en uygun açıklama, Aziz Pavlus’un Atinalılara hitaben yaptığı konuşmadır. Bu konuşma Elçilerin İşleri’nin 17. Bölümü’nde kaydedilmiştir:
“Ey Atinalılar! Sizin her bakımdan pek batıl inançlı olduğunuzu gördüm. Zira etrafı dolaşıp ibadetlerinizi seyrederken üzerinde BİLİNMEYEN TANRI’YA yazan bir sunak gördüm. İşte sizin bilmeden tapındığınız bu tanrıyı sizlere tanıtayım: Dünyayı ve içindekilerin tümünü yaratan, yerin ve göğün Rabbi olan Tanrı, elle yapılmış tapınaklarda oturmaz. Herkese yaşam, soluk ve her nimeti veren kendisi olduğuna göre, bir şeye gereksinmesi varmış gibi ona insan eliyle hizmet edilmez. Tanrı, bütün ulusları tek insandan türetti ve onları yeryüzünün dört bucağına yerleştirdi. Ulusların sürelerini ve yerleşecekleri bölgelerin sınırlarını önceden saptadı. Bunu, kendisini arasınlar ve el yordamıyla da olsa bulabilsinler diye yaptı. Aslında Tanrı hiçbirimizden uzak değildir. Nitekim ‘Onda yaşıyor ve hareket ediyoruz; onda varız.’ Bazı ozanlarınızın belirttiği gibi, ‘Biz de onun soyundanız.’
Tanrı’nın soyundan olduğumuza göre tanrısal özün, insan düşüncesi ve becerisiyle biçimlendirilmiş altın, gümüş ya da taştan bir nesneye benzediğini düşünmemeliyiz. Tanrı, geçmiş devirlerin cahilliğini görmezden geldi. Ama şimdi her yerde herkesin tövbe etmesini buyuruyor. Çünkü dünyayı, atadığı O Kişi aracılığıyla adaletle yargılayacağı günü saptamıştır. O Kişi’yi ölümden diriltmekle bunun teminatını herkese vermiştir.”
Bilmece: Bkz. Sfenks.
Bitkiler: Bkz. Demogorgon.
Boks: Bkz. Polluks.
Bona Dea: “Cömert tanrıça”. Romalılar bu tanrıçanın bayramını büyük bir ihtişamla kutlardı. Bkz. Ceres.
Bonus Eventus: Başarı tanrısı ve bir kır ilahıdır.
Borazancılar: Bkz. Tritonlar.
Boreas: Kuzey rüzgârıdır. Astraeus ile Aurora’nın kızıdır.
“… Onu kuzeyden, üzerine Boreas’ın estiği yurdundan alıp, Güneş’e yakın bir yere götürdüm.”Young, 1710Brahma: Büyük Hint tanrısıdır. Yerkürenin dört köşesine bakan dört başıyla tasvir edilir.
Briareus: Ünlü bir devdir. Bkz. Aegeon.
Brisaeus: Bacchus için kullanılan bir isim olup üzüm ve bal kullanımıyla ilgilidir.
Brontes: Kikloplardan biri olup demircilerin kişileştirmesidir.
Bubona: Kır ilahlarından biri olup çobanların tanrıçasıdır.
Buda: Esasen bir pagan tanrısıdır, Hinduların Vişnu’suna karşılık gelir.
Bülbül: Bkz. Filomela.
Büyücüler: Bkz. Telkhinler.
Byblis: Sol’un kız yeğenlerinden biridir. Ovid de ondan bahseder. Karşılıksız aşk yüzünden o kadar çok gözyaşı dökmüştür ki sonunda bir pınara dönüştürülür.
“İşte böylece ağlamaktan tükenen Güneş’in kızı Byblis, Hâlâ kendi adını taşıyan pınara dönüşür.”Ovid
Çoban (Pan)
C
Cacodemon: Kötü bir ruh için kullanılan Yunanca isimdir.
Cacus: Üç başlı bir canavar ve hayduttur.
Caduceus: Merkür’ün taşıdığı asadır. Üst ucuna iki kanatlı yılan dolanmıştır. İnsanları uyutma gücüne sahip olduğu sanılır. Milton Kayıp Cennet şiirinde ondan “uyku asası” diye bahseder.
Calisto: Bir Arkadya nemfi yani su perisidir. Jüpiter tarafından bir dişi ayıya dönüştürülmüştür. Bu kılıkta kendi oğlu Arkas tarafından az kalsın avlanacaktır ama Jüpiter Arkas’ı da bir erkek ayıya dönüştürür. Bu nemf ile oğlu, Büyükayı ve Küçükayı takımyıldızlarını oluşturur.
Calpe: Herkül’ün sütunlarından biridir.
Camillus: Merkür’ün adlarından biri olup tanrılara elçilik görevinden kaynağını alır.
Canache: Akteon’un köpeklerinden birinin adıdır.
Canopus: Mısır’ın su tanrısıdır. Ateşin fatihidir.
Capis ya da Capula: İlahların sağlığına içerken kullanılan kulplu bir kadeh.
Capitolinus: Jüpiter için kullanılan ve kaynağını Capitoline tepesinden alan bir isimdir. Bu tepeye bir tapınak yapılmış ve bu tanrıya adanmıştı.
Capripedes: Keçi ayaklı oldukları için Pan, Egipanlar, Satirler ve Faunlar bu şekilde adlandırılmıştır.
Caprotina: Juno’nun isimlerinden biridir.
Cassiopeia: Etiyopya kraliçesidir. Kendi güzelliğini Nereidlerin güzelliğiyle kıyasladığı için bu su perileri tarafından bir kayaya bağlanıp terk edilmiştir. Bir deniz canavarı tarafından mideye indirilmek üzereyken Perseus onu kurtarır. Bkz. Andromeda.
Castalia: Parnassos Dağı’ndaki pınarlardan biri olup müzler yani ilham perileri için kutsaldır.
Castalides: Müzler yani ilham perileri için kullanılan bir isim olup Castalia veya Castalius pınarından gelir.
Cehennemdeki Yargıçlar: Rhadamanthus Asya’da, Aiakos Avrupa’da ölenlerin yargıcıydı. Minos ise yeraltı dünyasının baş hâkimiydi. Bkz. Triptolemus.
Celeno: Harpialardan biri olup Zephyros yani batı rüzgârının atasıdır.
Cenaze: Bkz. Libitina ve Manes.
Cennetin Kraliçesi: Bkz. Belisama.
Cennetin Tanrısı: Bkz. Coelus.
Ceraunius: Jüpiter için kullanılan Yunanca bir isim olup bu tanrının yıldırımlarına gönderme yaparak “Ateş Püskürten” anlamına gelmektedir.
Ceres: Satürn’ün kızıdır. Tarımın ve tahılların tanrıçasıdır. Triptolemus’a tahıl ekmeyi öğretip bu bilgiyi insanlarla paylaşması için yeryüzüne yollamıştır. Magna Dea, Bona Dea, Alma Mammosa ve Thesmorphonis adlarıyla bilinir. Ceres, Proserpina’nın annesidir. Bkz. Ambarvalia.
“Evvela Ceres’in senelik ayinleri yapılacak, Hoş kokulu bir ağacın gölgesinde yeşil çimlerin üzerinde.Kış bitecek ve bahar yavaşça ışığını yayacak, İşte o zaman besili olacak koyunlar, olgunlaşacak şaraplar, İşte o zaman tatlı gelecek çiçekler üzerindeki uykular, Ve koyu gölgelerle taçlanacak yüce dağlar.Öyleyse hayvanları çöktürün Ceres’in tapınağında, Sütü ile olgunlaşmış şarabına katın tatlı balı.Kurbanlığı üç kez döndürün yeni mahsulün etrafında, Ve Ceres’i anıp ilahileri okuyun.”Vergilius“Ovalarımızı ilk süren, bize tatlı meyveleri ve diğer güzel şeyleri veren Ceres idi.”PopeCerrah: Bkz. Podalirius.
Cestus: Venüs’ün kemeridir ve karşı konulmaz bir aşk ilham etme gücüne sahiptir.
Charybdis: Sicilya sahilinde tehlikeli bir girdaptır. Kişileştirilmiş haliyle gezginleri yağmalayan bir kadın olduğuna ama sonunda Herkül tarafından öldürüldüğüne inanılmıştır. Scylla ve Charybdis farklı tehlikeleri temsil etmek üzere genellikle birlikte anılır.
“Charybdis havlar ve Polyphemus ise kükrer.”FrancisChemos: Moablıların savaş tanrısı.
Chloris: Çiçeklerin tanrıçası Flora’nın Yunanca ismidir.
Cillaros: Bkz. Cyllarus.
Cinler: Ev ilahlarıdır. Her insana iki cinin eşlik ettiğine, bunlardan birinin kişiye mutluluk ötekinin ise ıstırap getirdiğine inanılmıştır.
Cisseta: Akteon’un köpeklerinden birinin adıdır.
Citherides: Müzler yani ilham perileri için kullanılan bir isimdir ve Khitairon Dağı’ndan gelir.
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «Литрес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на Литрес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.
1
ad infinitum: Latince ‘’sonsuza dek, sonsuz olarak’’ anlamında. (ç.n.)
2
Rematik: Fiilden türetilmiş kelimelerle ilgili (ç.n.).
3
Çoğunlukla Kanada’nın Alberta eyaletinde yaşamakta olan Kızılderili halkı, Blackfeet Indians. (ç.n.)
4
Obolos: Drahminin altıda biri olan gümüş para. (ç.n.)