bannerbanner
Настройки чтения
Размер шрифта
Высота строк
Поля
На страницу:
4 из 4

12

…маркізи де Вільєна… – Цей титул носили дядько магістра Хуан Пачеко і його старший син Дієго Лопес Пачеко. (Прим. Яреми Кравця)

13

Добрий піп тебе хрестив, / як я бачу, не без солі… – За народним повір’ям, сіль, яку кидають у купіль хрещеника, надавала йому кмітливості. (Прим. Яреми Кравця)

14

…був такий мудрець Платон…Платон – давньогрецький філософ (427–347 рр. до н. е.), творець теорії об’єктивного ідеалізму. Первинним Платон вважав потойбічний світ незмінних, вічних і непорушних загальних ідей, що є прообразом мінливого світу природних речей і метою, до якої вони прагнуть. Його ім’я пов’язується з диспутом Менго, Баррільдо, Пасквали та Лавренсії, що мав місце перед тим, в якому переказуються деякі положення філософії любові неоплатоніків епохи Ренесансу. (Прим. Яреми Кравця)

15

Гвадалквівір – ріка на півдні Іспанії. Місцеві коні з породи арабських скакунів вважалися найкращими в Іспанії. (Прим. Яреми Кравця)

16

Медіна-дель-Кампо – місто, в якому перебували у березні 1475 р. Фердинанд та Ісабела, їдучи із Сеговії до Вальядоліда після того, як були проголошені королями Кастилії. (Прим. Яреми Кравця)

17

Дон Манріке – насправді дон Родріго Манріке, досвідчений полководець, один із двох магістрів Сант-Яго, прихильник Фердинанда та Ісабели. Помер 1476 р. у шістдесятирічному віці. (Прим. Яреми Кравця)

18

Наварра – історична область у районі Піренеїв. З кінця XIII ст. – окреме королівство в складі Франції. (Прим. Яреми Кравця)

19

Арагон – історична область на північному сході Іспанії. З IX ст. – графство, з 1035 р. – королівство. В 1479 р. Арагон об’єднався з Кастилією в єдину державу – Іспанію. (Прим. Яреми Кравця)

20

Кастилія – історична область в Іспанії, відіграла значну роль в об’єднанні Іспанії. З 1035 р. – окреме королівство. 1479 р. на основі династичного шлюбу між Ісабелою Кастильською та Фердинандом ІІ Арагонським Кастилія була об’єднана з королівством Арагон, що поклало початок єдиному іспанському королівству. (Прим. Яреми Кравця)

21

Рехідор – радник, член міського або сільського самоуправління. (Прим. Яреми Кравця)

22

З вами піде граф де Кабра з роду славних кордов’ян… – Дієго Фернандес де Кордова, граф де Кабра – один з правителів міста Кордови, згодом вкрив себе славою під час війни проти Гранадського емірату. (Прим. Яреми Кравця)

Конец ознакомительного фрагмента
Купить и скачать всю книгу
На страницу:
4 из 4