bannerbannerbanner
Настройки чтения
Размер шрифта
Высота строк
Поля
На страницу:
1 из 3

Сергій Залевський

Колонізатор

Глава 1

Парочку Шнітке Лакі виявила неподалік в маленькому закладі швидкого харчування: чоловік відкинувся в кріслі, видивляючись щось цікаве для себе на стелі закладу, в той час, як його супутниця поглинала якийсь великий кольоровий десерт, активно працюючи ложечкою, акуратно її при цьому облизуючи, закотивши очі – мабуть було смачно.

– О! А фось і нафа фофруга! – пожвавилася вона, побачивши Лакіру, що щойно увійшла, намагаючись привітатися з набитим ротом – замов собі що-небудь, наш чоловік заплатить, хі-хі – пустотливо подивилася на Макса, який з цікавістю розглядав блондинку – тій стало навіть трохи незручно від такого безцеремонного огляду.

– Так-так, Лакі, питання серйозне, так що потрібно підкріпитися – весело кивнув головою шахтар – чоловік заплатить.

Потім уся компанія ще хвилин десять сиділа мовчки: дівчата поглинали свої солодощі, а їх кавалер дивився на усіх по черзі – Юлі, Лакіру і стелю, потягуючи із склянки якийсь яскраво-зелений напій з бульбашками.

– Гаразд – вирішив перейти до суті питання фахівець – я в курсі усіх ваших розмов про мене і наші взаємовідносини, і оскільки моя дружина залишає вибір за мною, то я хочу запитати тебе Лакі: ти дійсно хочеш зв’язати свою долю з нашою?

– Гм,… так прямо. – трохи зніяковіла блондинка від натиску – … несподівано, я б хотіла це обговорити спочатку.

– Ну, ось давай і обговоримо – продовжував Макс – дивися, я тобі змалюю, на що ти хочеш підписатися. Там, де ми житимемо декілька найближчих років, людей дуже мало: менше сотні, крім того, усі живуть парами – так було задумано, оскільки поруч нікого і нічого немає. Немає планети, куди можна спуститися на курорт, наприклад, якщо набридне сидіти на станції, станції теж там немає – немає нікого окрім цього маленького колективу, і ми з Юлі входимо до цього числа, яке я тобі назвав. Це перше застереження, і ось друге: це, швидше питання до тебе – що ти там робитимеш цих декілька років – продавати там нічого і нікому, а байдикувати тобі самій дуже скоро набридне. Подумай про це, розваг буде трохи, і усі вони не відрізняються різноманітністю.

– Не знаю, Макс – засмучено наморщила лобик блондинка – мене питання роботи якось не займало, якщо чесно, я хотіла зв’язати своє життя з тобою. Я це зрозуміла кілька років тому, коли ми з Юлі згадували про тебе і той час, коли ти був з нами поруч. А продавати мені вже набридло,… може, я перекваліфіковуюся в кого-небудь іншого – наплювати на ці бази та імпланти – набридло все!

– Зрозуміло – задоволено кивнув головою технолог – значить ти з нами. Офіційну пропозицію я тобі зроблю трохи пізніше,… потрібно кільця купити, хто ж знав, що все так обернеться, потім і документи оформимо.

– А що ще за кільця? – зацікавилася блондинка – перший раз про таке чую, що це таке, звичай якийсь чи що?

– Ось, йди сюди і подивися – поманила до себе Юлі – у Макса на планеті такий порядок: коли чоловік пропонує жінці стати його законною дружиною, він одягає їй кільце на палець, якщо вона згодна. Ось у мене одне, а у нього інше.

– Ой, воно живе – здивовано відреагувала Лакі, доторкнувшись до симбіонту на пальці у рудої – той змінив колір на білий і пару разів покрутився навкруги. Я теж таке хочу!

– Таке не вийде – засмутив її чоловік – ці змійки живуть парами і продаються парами, а мені другої одягати на руки не можна – виробник забороняє. Але я щось придумаю таке красиве, не засмучуйся – додав він, розглядаючи скривджене обличчя блондинки – або можеш сама щось вибрати для нас з тобою,… хоча ні – кільця завжди купує жених, хе-хе.

– Тепер про спеціальність: ось дивися Лакі, моя перша дружина має декілька спеціалізацій – у нас в корпорації працюють усі, навіть я, хе-хе. Так от про твою подругу: пілот трьох категорій, технік космічних кораблів трьох категорій, трохи ботовод і трохи інженер мобільних верфей, правда, остання фішка у неї нещодавно і без практики, але зверни увагу – все в шостому ранзі, і, побачивши круглі очі блондинки, додав – мені самому тепер страшно з нею спати, ха-ха-ха.

– Щодо перекваліфікації – продовжив наш герой – є дві ідеї: скласти пару моїй першій дружині і вивчити декілька пакетів по верфях, інжинірингу і кораблях Співдружність – це я пожартував, Лакі, не блідній так, знаю, що це надто багато. Є другий варіант: вивчити всього один пакет – «Диспетчер» – будеш першим перспективним диспетчером в нашій корпорації,… у мене далекосяжні плани.

– І у нас довгі руки – смішно спохмурніла Юлі – ми тебе дістанемо, де хочеш. ха-ха-ха.

– До речі, Лакіра – посміявшись, знову звернувся технолог до своєї нової нареченої – тобі потрібна установка яких-небудь імплантів? Учити-то доведеться багато, та і взагалі, може потрібно нейромережу замінити і ще що по дрібницях – моя дружина повинна користуватися найкращим?

– Ох,… як незвичне таке чути: дружина – задумливо відгукнулася дівчина – як все швидко відбувається. Взагалі-то я не упевнена, що варто щось міняти: у мене КІ=151, КЗ=2,05, можливо, якісь імпланти на перспективу?

– Ні, Лаки, так не піде! Нагадай мені свій рахунок, скину тобі грошей на зміну нейромережі і усе інше – сама собі вибери оптимальний варіант заміни, ти адже краще мене розбираєшся в тому, що продає твоя корпорація.

Через пару хвилин блондинка трохи загальмовано читала повідомлення з банку про поповнення рахунку на двадцять мільйонів кредитів – її, поки ще неофіційний чоловік перевів без всяких протоколів і контрактів велику суму грошей, нічого не зажадавши натомість. Дівчина відчула, як її серце наповнюється теплом і радістю від усвідомлення факту, що тепер вона не одна і про неї піклуються близькі їй люди. Благодушний стан трохи обламав цей самий майбутній чоловік:

– Часу не втрачаємо, не спимо і не мріємо – ти зараз ідеш до себе в «ТСБ-нейро» – міняй, заливай, учи і так далі за списком, а завтра ми тебе на зворотній дорозі заберемо, і тоді ж оформимо наші стосунки офіційно. А нам з Юлі потрібно на планету – з сім’єю побачитися.

Лакіра швидко зорієнтувалася в обстановці – раз в цій сімейці шахтаря перша дружина така просунута, а про чоловіка можна було тільки здогадуватися, що там у нього в голові зараз є, то потрібно і їй відповідати такому рівню. Візит у своє відділення корпорації переслідував дві мети: перше, це звільнення – тут все пройшло швидко. Друге: нова нейромережа, імпланти і усе інше – тут процес трохи затягнувся з очевидних причин. Дівчина прекрасно орієнтувалася в продукції своєї компанії, тому сама склала собі новий «білд», так би мовити, а заразом ще і встигла оформити увесь список за собівартістю, як працівник корпорації: сімейний бюджет потрібно тепер економити, хі-хі. Вийшло не дуже дорого:

1. Заміна нейромережі четвертого покоління на спеціалізовану «Координатор-6е» шостого покоління: нова розробка для цивільного персоналу служб контролю об’ємів. Мережа дозволяла тривалий час знаходитися в синхронізації із стаціонарними ШМ станцій завдяки імплантованому модулю-симбіонту «ІП6-1». Тому нейромережа обійшлася Лакірі всього в один мільйон кредитів – основну суму тут наганяв імплант. «ІП6-1» – балістичний імплант-обчислювач у вільному продажі сам по собі коштував більше мільйона.

2. За три «І100» до свого показника інтелекту виклала ще один мільйон шістсот вісімдесят тисяч кредитів і таким чином, після процедури її «КІ» підскочив до чотирьохсот дев’яноста шести одиниць, що їй дуже сподобалося.

3. Додала розширювач сховища нейромережі «МВ100» – ще триста сорок чотири тисяч з кишені.

4. Загадковий виріб раси сполотів, імплант-нанофабрика «Хелі-Д100», яке по досвіду дівчини ставили дуже рідко. Суть поліпшення полягала в тому, що виріб посилював ті органи розумного, які найчастіше їм використовувалися: пілотам покращувалася нервова система, а наприклад бійцям – скелет і м’язова маса. Хоч інтелект він не збільшував, але дівчина мала деякі неофіційні дані за статистикою застосування «Хелі-Д100», тому, користуючись випадком, не змогла пройти повз цю штучку. Ще пару сотень тисяч поміняли свого хазяїна.

5. Трохи підвисла, вибираючи останній пункт поліпшення своєї нової нейромережі – тут поцікавилася у своєї подружки-дружини, що та собі ставила колись. Була заінтригована її оповіданнями про збільшену чутливість під час сексу – ця тема займала багато місця і часу в планах на майбутнє блондинки. Тому вирішила не відставати від Юлі і теж замовила собі емоційний імплант бриларської розробки: «Ти в мені» – так невибагливо називалася ця штучка, що потягнула на сімсот вісімдесят тисяч кредитів.

Потім пішов список баз, які вимагалося завантажити для повноцінної роботи на посаді диспетчера – це була поєднана спеціальність: контроль об’єму і оператор захисних систем.

Пакет «Контроль об’єму» шостого рангу включав сім баз:

1. Диспетчерські буї і робота з ними.

2. Організація руху в зоряній системі.

3. Аналіз траєкторій, розрахунок векторів руху.

4. Організація контролю зон гіперпереходів.

5. Сенсорні системи диспетчерських станцій.

6. Робота з ретрансляторами Співдружності.

7. Глобомережа і системні інформаційні мережі.


Пакет «Класифікація пустотних об’єктів» шостого рангу включав п’ять баз:

1. Класифікація малих космічних кораблів Співдружності.

2. Класифікація середніх космічних кораблів Співдружності.

3. Класифікація великих космічних кораблів Співдружності.

4. Класифікація диспетчерських станцій.

5. Класифікація орбітальних станцій і споруд орбітальної інфраструктури.


Пакет «Модульне забезпечення диспетчерських станцій» шостого рангу включав п’ять баз:

1. Гарматні пустотні платформи.

2. Ракетні пустотні платформи.

3. Мінні поля і об’єми.

4. Лазерні пустотні платформи.

5. Нестандартні варіанти комплектацій диспетчерських комплексів.


Крім того, до списку увійшло декілька окремих баз:

1. Багатозадачність і розділення свідомості оператора – без рангу.

2. Балістичні розрахунки 6-й ранг.

3. Стаціонарні ШМ 6-й ранг.

4. Тактика бойових дій в порожнечі 6-й ранг.

Разом, за двадцять одну базу Лакіра заплатила три з половиною мільйони кредитів, що разом з усією розтратою потягнуло на дев’ять з половиною мільйонів. Повернулася до себе в житловий модуль і зайнялася своїми зборами: дещо продала, дещо віддала своїм подругам, а деякі речі просто викинула в утилізатор. Зв’язалася з Юлі: вони з Максом були вже на планеті і обіцяли забрати її через дві-три доби, коли куплять корабель і почнуть збиратися назад. А через декілька годин з нею зв’язався її чоловік, поки ще не офіційний, і запропонував переселитися на цей час в їх будинок на планеті, де вони разом заповнять анкету-заявку про брак і відсвяткують подію в крузі сім’ї.


За традицією, спуск на Лайну Макс і Юлі зробили в рейсовому човнику, потім парочка добиралася до будинку пішки – тут було зовсім недалеко, всього хвилин двадцять на своїх двох. Будинок зустрів їх порожнечею і тишею: діти давно були студентами і мешкали за місцем навчання, але, проте, усі системи працювали. Очевидно, брат повинен був сьогодні повернутися назад, тим більше що Юлі повідомила йому, що молода сімейна пара Шнітке зволила відвідати рідну обитель. Поки жінка займалася перевіркою стану будинку, систем і запасів продовольства, її чоловік стурбувався пошуком аналогів їх подружніх кілець – він не збирався відходити від традицій, і також як з Юлі, запропонувати Лакірі стати його дружиною по земних звичаях.

Оскільки напівживі симбіонти на зразок цих ріклі-ро відпадали, то слід було пошукати щось максимально схоже на вигляд. Година роботи з інфомережею планети і технолог знайшов те, що задовольнило його вимоги до зовнішнього вигляду і функціоналу: два кільця зі штучного матеріалу, що зовні нагадував алмаз, але більш пластичний і такий, що добре піддається тепловій обробці. Усередині по усій довжині був упаяний тонкий дріт з ювелірного металу біло-жовтого кольору, додаючи красиві відблиски і внутрішнє світіння кільця на прямому сонячному або штучному освітленні. Виріб не мав ніякої практичної цінності, що було незвично для Співдружності, де будь-який предмет завжди мав другу приховану властивість, так цінованих практичними громадянами – просто красивий ювелірний виріб.

– Те, що потрібно! – оцінив придбання землянин, коли отримав покунку у кур’єра – нічого зайвого, тепер можна і наречену викликати, а то молодий вже увесь знервувався, хе-хе.

Ведений такими міркуваннями, він зв’язався з дівчиною і запропонував їй змінити своє місце проживання. Поки чекали «наречену», встигли поговорити з Кломом і дітьми – домовилися відмітити повернення Макса і створення нової сім’ї через день, коли настануть вихідні. Лакіра прибула у супроводі малого вантажного контейнера – особистих речей у дівчини виявилося багато: дівиця була не бідною і на себе витрачалася без роздумів. Ритуал, коли чоловік постав перед нею на одне коліно і запропонував стати його дружиною, її трохи шокував – вона адже чекала невеликої витрати часу на заповнення анкети-заявки майбутнього подружжя. А процес одягання на палець колечка зовсім збив її з пантелику до тих пір, поки вона не почула від чоловіка слова: «Тепер ти моя дружина, Лакі!»

Офіційні процедури зайняли у парочки стільки ж часу, скільки свого часу витратив Макс з Юлі в Хамані, і незабаром усі учасники події отримали зміни у своїх ідентифікаторах? Тепер сімейний осередок Шнітке поповнився ще одним учасником – Лакірою Шнітке. Залишок дня і частину ночі трійця не спала із зрозумілих причин: для Макса такий досвід був першим в його житті, і йому довелося чимало потрудитися, щоб не впасти обличчям у бруд, не осоромитися, а головне, не розчарувати нову дружину. Зрештою, оточений ласкою двох люблячих жінок, він сам себе здивував, коли раз по раз приводив своїх дружин в стан чергового вибуху відчуттів, віддаючи їм свою любов і отримуючи назад її подвоєну порцію.

Стан ковзання на хвилі пристрасті не відпускав нікого з дійових осіб цього свята любові і ласки, а у двох молодих жінок ці відчуття взагалі зашкалювали під впливом їх емоційних імплантів. Якимсь незбагненним чином їх свідомості то з’єднувалися зі свідомістю їх чоловіка, то перепліталися між собою, складаючи в ці моменти один організм, який перебував в стані перманентного оргазму. Але, врешті-решт, сили у землянина виснажилися, і ближче до середини ночі він заснув в обіймах двох красунь, стомлений, але щасливий і розімлілий.


Десь в тихому, просторому кабінеті на планеті, приблизно в той же час.

– … Так ти говориш, Чин, що цей самий Шнітке чарівним чином воскрес з мертвих, так? Гм.

– Щодо мертвості, то я б не був такий категоричний, швидше за все, застряг десь і валявся в анабіозі деякий час, а потім його знайшли.

– А по хронології вдалося щось встановити – чим мене здивуєш знову?

– Уперше його засікли в просторі конгломерату майже рік тому: з’явився з боку дикого космосу між Хаманом і Дівелі на непізнаному малому кораблі дископодібної конструкції, диспетчер ще тоді…

– Та космос з ним, цим диспетчером, Чин – що вдалося взнати по кораблю, це адже напевно чужа технологія?

– Повністю згоден з вами, директор: в Хамані на питання по ньому відбрехався, пославшись на нас: мовляв, нова експериментальна розробка наших конструкторів, а він тільки випробовує за контрактом.

– Але ж це ж…

– Так-так, абсолютна і зухвала брехня – хаманці теж не дурні, зробили вигляд, що повірили, тим більше що наш підопічний їм там серйозно допоміг з валлінгами – підкинув якісь відомості про їх фортецю. Звідки узяв, ми не знаємо – смугляві відмовляються поширюватися про Шнітке, його вкладі в розгром того літаючого міста зеленоголових коротунів – хлопець там серйозно підняв свій рейтинг, майже друг Хамана офіційно.

– Ого! Ось це новини, давно не було такого руху… продовжуй, що ще вдалося дізнатися?

– Загалом, фортецю валлінгів хаманці розколупали успішно і вдало: наше посольство там відмічає, що активність флоту конгломерату тривала майже три місяці – очевидно, узяли багато цінного добра у коротунів. Наші аналітики прогнозують найближчим часом стрибок технологій у смуглявих – уТех давно чухалися руки на цих зеленоголових гуманоїдів, враховуючи, скільки часу тривало їх протистояння. Візьму на себе сміливість припустити, що цей Макс свій новий кораблик дископодібної форми узяв саме в тій фортеці коротунів – іншого варіанту не бачу.

– Що ще накопали по фігурантові?

– Пробув в Хамані більше двох місяців, заснував свою корпорацію, там ще є один цікавий момент в її статуті. Цитую: «малі бойові кораблі нестандартних модифікацій… системи штучного інтелекту з розвиненою психоматрицею… важкі носії для малих кораблів».

– Ось навіть як… – глава місцевого відділення СБ задумливо роздивлявся свої руки – не помилюся, якщо припущу, що усі ці сім або скільки там років він пропадав, неважливо – цей тип провів на борту у тих самих «Нишпорок», потім щось ухитрився вкрасти у них і втекти на цьому дискольоті. До речі, як цей кораблик визначається нашими системами?

– Ідентифікатор видає стандартний набір інформації: кур’єр серії «Флоу-м», корпорація «М.Ш.Тех», Лайна, ТС Брилар – конструкція і характеристики нам недоступні. Єдине, що є, це непрямі спостереження: нестандартний спосіб входу і виходу в гіперпростір, незрозумілий спосіб пересування, обшивка не пропускає скануюче випромінювання контрольних служб, ну і так,… по дрібницях.

– Дедалі цікавіше. Продовжу свою думку: ось цей самий «Флоу-м» він напевно викрав у коротунів – потрібно поговорити з нашим громадянином, запропонувати йому щось унікальне в обмін на його дисколіт.

– Сильно сумніваюся в успіху, директор – такі пропозиції йому вже робили – категорична відмова, навіть хаманці це підтвердили. Не помилюся, якщо цей кур’єр до валлінгів має посереднє відношення, і це взагалі невідомо чия технологія, що випадково потрапила до зеленоголових.

– Гаразд, з корабликом розберемося при особистій зустрічі, що ще нарили цікавого?

– Далі починається найцікавіше: доки чекав прибуття своєї подруги, зараз вже законної дружини,… до речі, сьогодні узаконив собі ще одну цукерочку в дружини – ви б бачили шеф цих двох красунь одночасно, які фігури, я як це усе…

– Ну досить, Чин, ти мене не перестаєш дивувати,… що, красивих жінок навколо тебе мало, чи що, ти ніби не ображений їх увагою?

– Мдя… Кхе… так от: пам’ятаєте ту давню історію з картелем в системі Фопрасс, це коли вони хотіли нашого героя дожати, але випустили з уваги. Можливо, саме ця гонитва і послужила причиною такої довгої відсутності Шнітке в населених системах у той час. У результаті, через сім років невідомості цей тип організовує полювання на членів цього картелю: близько двох тисяч контрактів на усунення, ліквідацію, відбір власності, знищення підприємств, що належать цій організації. Все через філію хаманської напіввійськової контори у Фопрассі – як результат, за декілька тижнів картель втратив усе майно, якщо не рахувати пари десятків кораблів, які нікому тепер обслуговувати і платити зарплату екіпажам, оскільки активів більше немає. І як апофеоз – усунення керівництва організації в її штаб-квартирі. Виконавців не вдалося ідентифікувати, а сам Шнітке в цей час був поза системою Фопрасс – це підтверджує транспортний контроль системи.

– Це більше схоже на особисту помсту, ніж на стандартний пошук озброєного консенсусу – помітив шеф контори – грошей витрачено багато, а видимому прибутку ніякого. Сім років чекав моменту і вирішив все за місяць… цікаво, чим його так розсердив тоді картель, хоча, якщо подумати…

– Так-так, тоді стає ясно, шеф, що ці сім років він провів зовсім некомфортно і вирішив звести рахунки з тими, хто в цьому винен,… а щодо прибутку, я б не був такий категоричний: наш громадянин не відрізняється відсутністю меркантильності і практичності. Думаю, він і в цьому сум’ятті знайшов спосіб заробити – навряд чи картель був бідним підприємством. Але це ще не усе, директор – далі історія ще більш цікава.

– Та ну, здивуй мене ще раз, Чин – до цього моменту все і так виглядало цікаво.

– Після усіх цих розбірок фігурант збирає команду: різношерста компанія, скажу вам: дружина – це і так зрозуміло. Потім невелика група найманців – за непрямими даними, ті ж вісім років тому вони з нашим типом організували напад на технологічну станцію «Зальт-П» в сусідній системі – узяли тоді невеликий, але смачний шматок і пропали десь в директораті – ось тоді ми його і втратили. Так от, найманці прибули всі поголовно з дружинами або подругами, неначе кудись надовго вирушали жити. Потім ще якісь люди технічного напряму, але теж з жінками – тут не вдалося дізнатися точно хто, навіщо і чому – наші колеги з Хамана чомусь стали небагатослівними, коли розмова торкнулася Шнітке і його корпорації.

– Гм, все цікавіше, так-так. А навіщо йому,… тобто, куди йому усі ці люди – не в кур’єр же?

– Я вам ще найголовніше не сказав – наш клієнт придбав у смуглошкірих два об’єкти, один іншого цікавіше. Важкий носій шостого покоління, швидше, прототип сьомого – щось середнє між лінкором і носієм, у базах відсутній, тільки маркування «Треммо-ШН6-100к» – більше інформації немає, а хаманці, як я вже говорив, різко втрачають інтерес до бесіди, коли їх запитують про нашого підопічного.

– А по дипломатичних каналах пробували щось дізнатися про нього, що там такого секретного?

– Пробували: нашому консулові м’яко натякнули, що відношення громадянина Макса Шнітке і конгломерату Хаман торкаються тільки самого Шнітке і самого конгломерату. Тому продовжу: другий об’єкт ще цікавіший за перший: мобільна верф повного циклу «Жукрезо-А6» – ремонт, обслуговування і найголовніше: складання з нуля будь-яких типів кораблів по шосте покоління включно, навіть пару моделей сьомого. У вільному продажі відсутня навіть у самих хаманців, але цьому Шнітке її продали без питань – це ще один дивний факт в усій цій історії. До того ж верф йде з повним набором сертифікатів і ліцензій – ось так!

– Тааак… виходить, що він цілком легально може збирати і продавати будь-які кораблі в приватні руки, обходячи обмеження на продаж спеціалізованих кораблів цивільним особам і корпораціям. Хоча, нумо нагадай мені, що там було в статуті цієї корпорації такого?

– Малі бойові кораблі нестандартних модифікацій,… системи штучного інтелекту з розвиненою психоматрицею,… важкі носії для малих кораблів.

– Ось воно значить як: «нестандартні модифікації, розвинені ШІ» – не бути мені директором, якщо це воскреслий нізвідки Шнітке не володіє ексклюзивною технологією виробництва чогось древнього і унікального,… до речі, де зараз ці дві одиниці його корпорації, і де він сам?

– По носію і верфі ніяких даних – півроку тому пішли в стрибок з Форпасса і відтоді ні на одному ретрансляторі не засвітилися. Швидше за все, у цього типу є план і місце, де цей план буде реалізований: тут можна тільки здогадуватися і тикати пальцем в небо. А сам технолог з двома своїми красунями… кхе… зараз у будинку на планеті – збираються усією сім’єю святкувати повернення і трибічний брак.

– Чин, вирушай до нього з ранку – потрібно спробувати дізнатися все про кораблик цього, як його… «Флоу-м», спробувати з’ясувати плани цього Макса – навіщо йому верф, що він збирається робити з нею, і взагалі, спробуй його завербувати.

– При усій моїй повазі директор, думаю, нам йому нічого запропонувати – свого часу, коли він тільки прибув до нас збіглим рабом з Гармора, майже диким, ми змогли його переконати в співпраці. А тепер… маловірогідно…

– А ти спробуй, спробуй – може, йому щось потрібно таке, чого немає у вільному продажі, а у нас є?

– Директор, ви ж знаєте політику Торгового Союзу – цивільним продають тільки деякі моделі шостого покоління, а усе інше стоїть в резерві держави. Він же і полетів в Хаман вісім років тому тільки тому, що отримав відмову в службі консервації дванадцятого флоту.

– Чин, постарайся, я тебе прошу – стомлено сказав глава СБ планети – заради нових технологій можна і на правила наплювати: тут же і дурневі зрозуміло, що у нього в голові щось забійне зберігається.


Уранці, поки його дружини мирно сопіли з боків, Макса відвідали ті ж два агенти, які приймали у нього медичне устаткування Де’галір в його перший приліт в Торговий Союз. Перший виклик незнайомого абонента чоловік відхилив – дуже рано лізуть поговорити всякі незнайомі люди, а бажання говорити доки немає. Але абонент виявився наполегливим і прислав повідомлення зі своїм ідентифікатором: ім’я Чин землянинові нічого не говорило, але служба і посада цього типу підняла його з ліжка і погнала до вхідних дверей будинку, де його чекали.

– Здрастуй Макс – звернулася до нашого героя смутно знайома людина – бачу, що не упізнав – згадай своє перше прибуття в Лайну, обмін медичного устаткування Де’галір на «Фортер» – як?

На страницу:
1 из 3