bannerbannerbanner
Еріх Фромм: «Мистецтво любові…»
Еріх Фромм: «Мистецтво любові…»

Полная версия

Настройки чтения
Размер шрифта
Высота строк
Поля
На страницу:
1 из 1

Борис Поломошнов

Еріх Фромм: «Мистецтво любові…»

Отже, текст. Зрозуміло, не весь, а, фактично – початок. Як прелюдія. До «Мистецтва любові чи дослідження природи кохання».

«Чи є любов мистецтвом? Якщо так, то вона потребує знань і зусиль. Чи, може, любов – це приємне почуття, відчувати яке – заслуга випадку, щось таке, що випадає людині, коли пощастить. Ця маленька книга ґрунтується на першій передумові, хоча більшість людей сьогодні, поза сумнівом, сподіваються на другу.

Не те, щоб люди вважали любов справою неважливою. Вони прагнуть до неї, вони дивляться незліченну кількість фільмів про щасливі й нещасні історії кохання, вони слухають сотні дурненьких пісеньок про кохання, та навряд чи хтось справді вважає, що існує бодай якась необхідність навчатися коханню. Ця особлива обставина ґрунтується на кількох передумовах, котрі нарізно і разом мають тенденцію сприяти її збереженню.

Для більшості людей проблема кохання полягає у тому, щоби бути коханим, а не у тому, щоб кохати, вміти кохати. Отже, суть проблеми для них у тому, щоб їх кохали, щоб вони збуджували почуття кохання стосовно себе. Заради досягнення цієї мети, вони йдуть кількома шляхами. Перший, котрим зазвичай користуються чоловіки, полягає у тому, щоб стати успішним, стати сильним і багатим такою мірою, якою це дозволяє соціальна ситуація. Інший шлях, яким користуються зазвичай жінки, полягає у тому, щоб зробити себе привабливою, ретельно доглядаючи за своїм тілом, вбранням і т. д. Інші шляхи досягнення власної привабливості, якими користуються і чоловіки, і жінки, полягають у тому, щоб набути гарних манер, вміння вести цікаву бесіду, готовності допомогти, скромності, невибагливості. Багато шляхів до здобуття властивості пробуджувати кохання до себе є тими самими шляхами, котрі використовуються для досягнення успіху, для здобування корисних друзів і впливових зв’язків. Очевидно, що для більшості людей нашої культури вміння пробуджувати кохання це, по суті, поєднання симпатичності й статевої привабливості.

Конец ознакомительного фрагмента.

Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

Конец ознакомительного фрагмента
Купить и скачать всю книгу
На страницу:
1 из 1