
Полная версия
Έλληνες. Ινδοευρωπαϊκές μεταναστεύσεις
Οι ελληνικές πολιτικές ήταν συνήθως μικρές. Για παράδειγμα, στο νησί της Ρόδου (η έκτασή της είναι περίπου 1404 τ. χλμ.) Υπήρχαν τρεις ανεξάρτητες πόλεις, ενώ στο νησί της Κρήτης (8500 τετραγωνικά χιλιόμετρα) – αρκετές δεκάδες. Η Σπάρτη ήταν η μεγαλύτερη πολιτική: το έδαφος της κάλυψε 8400 τετραγωνικά μέτρα. km
Οι πολιτικές ήταν μια πολύ σταθερή μορφή κράτους, εμφανίστηκαν επίσης στις αποικίες και βασίστηκαν στις ίδιες αρχές με τις πολιτικές στην Ελλάδα. Σε σχέση με τη μητρόπολη, συμπεριφέρθηκαν ως εντελώς ανεξάρτητα κράτη: θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι, αλλά θα μπορούσαν επίσης να πολεμήσουν.
Μεταξύ του πληθυσμού των πολιτικών, μια προνομιακή θέση κατέλαβε οι πολίτες της. Άλλοι ελεύθεροι που δεν ήταν πολίτες της πολιτικής θεωρήθηκαν ελλιπείς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν εξαρτημένοι αγρότες που έχασαν την κυριότητα των οικοπέδων τους, και αλλοδαποί (meteec). Ο αριθμός των αλλοδαπών αυξήθηκε καθώς η Ελλάδα κατακτούσε ολοκαίνουργιες αποικίες. Πολλά meteec ήταν πλούσια, αλλά, ωστόσο, απαγορεύτηκαν συνήθως να αγοράσουν γη, και αυτό, φυσικά, εμπόδισε την πρόσβαση στη διαχείριση της πολιτικής.
Στο κάτω μέρος της κοινωνικής σκάλας, οι σκλάβοι στάθηκαν. Στην Ελλάδα, όπως στη Ρώμη, η δουλεία διακρίνεται από την εσωτερική δουλεία στην Ανατολή με ιδιαίτερη ακαμψία και βεβαιότητα. (Η εξαίρεση ήταν η Σπάρτη, όπου οι σκλάβοι του helot διατηρούσαν κάποια ανεξαρτησία.) Η δουλεία του χρέους των φυλών απομακρύνθηκε αρκετά γρήγορα. μόνο οι αιχμάλωτοι πολέμου έγιναν σκλάβοι και, ίσως, ως εκ τούτου, όπως πρότειναν οι ιστορικοί, τα σύνορα που χωρίζουν έναν σκλάβο από έναν ελεύθερο ήταν τόσο ξεχωριστά.
Οι Σκλάβοι στην Ελλάδα δεν είχαν δικαιώματα και ήταν πραγματικά εξομοιούμενοι με «εργαλεία μιλώντας»: στερήθηκαν από οποιαδήποτε περιουσία, αγοράστηκαν και πωλήθηκαν, δεν μπορούσαν να παντρευτούν, τα παιδιά των σκλάβων ονομάζονταν απόγονοι και θεωρούνταν επίσης δούλοι. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι δούλοι απελευθερώθηκαν, παρέμειναν ανίκανοι και εξακολουθούσαν να εξαρτώνται από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος έγινε ο προστάτης τους, προστάτης.
Σε μια καλύτερη θέση ήταν οι δούλοι που απελευθερώθηκαν σε quitrents (και αυτό συνέβη σπάνια). Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δικό τους συνεργείο ή κατάστημα και να ζήσουν πιο ανεξάρτητα.
Μετά το 500 π.Χ. δηλαδή, στην εποχή του εποικισμού, ειδικά κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Περσία (500—449 π.Χ.), ο αριθμός των σκλάβων άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα. Αλλά, όπως στην Ανατολή, δεν ήταν οι κύριοι παραγωγοί. Στη γεωργία, η εργασία των σκλάβων χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Οι αγρότες προτιμούσαν να το κάνουν μόνοι τους, ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται προσεκτική φροντίδα των καλλιεργειών. Αλλά στη σκληρή δουλειά στα ορυχεία, στα εργαστήρια, οι σκλάβοι ήταν η κύρια δύναμη. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς εργάστηκαν ως υπάλληλοι στα σπίτια των πλουσίων.
Η δουλεία στην αρχαία Ελλάδα θεωρήθηκε δεδομένη, η ελευθερία θεωρήθηκε δώρο, προσιτή όχι σε όλους τους ανθρώπους. Έτσι, ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης (384—322 π.Χ.) πίστευε ότι 4 από αυτούς είναι φυσικά ελεύθεροι και άλλοι είναι φυσικά σκλάβοι και… σε σχέση με αυτές τις τελευταίες, η θέση σκλάβων είναι εξίσου χρήσιμη και σωστά.»
Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου. υπάρχει ακόμη ένας ειδικός όρος – «αρχαίος καπιταλισμός». Αυτή η άποψη είναι σωστή; Έχει τους δικούς της λόγους: πράγματι, η Ελλάδα αναγκάστηκε μάλλον νωρίς να στραφεί προς την εξαγωγή ορισμένων ειδών γεωργικών και βιοτεχνικών προϊόντων. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από την απειλή της πείνας.
Το ενεργητικό εμπόριο σήμαινε ότι οι αγρότες και οι τεχνίτες δούλευαν όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την αγορά. Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον αιώνα V. Π.Χ. ε. Η Αθήνα έγινε: στα αστικά παζάρια, οι αγρότες από τα γειτονικά χωριά πωλούσαν κρασί, λαχανικά, φυτικά έλαια, κάρβουνα και αγόραζαν εισαγόμενο ψωμί, ψάρια και άλλα προϊόντα. Οι δυνατότητες των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων ήταν ακόμη ευρύτερες. Στην Αθήνα υπήρξε ενεργό εμπόριο με αποικίες και χώρες της Ανατολής: από την Αίγυπτο έφεραν σιτηρά, λινό, από την Καρχηδόνα σε χαλιά, από Αφρική – ελεφαντόδοντο, από τη Μαύρη Θάλασσα – σιτάρι, ζώα, μέλι, κερί και δέρμα. Τα προϊόντα αυτά μεταπωλήθηκαν άμεσα σε άλλες πόλεις. Στους αιώνες V – IV. Π.Χ. ε. ο συνολικός ακαθάριστος κύκλος εργασιών μόνο στον Πειραιά, το κύριο λιμάνι της Αθήνας, έφτασε τα 2 χιλ. ταλέντα – ένα τεράστιο ποσό για εκείνες τις εποχές (το ασημένιο ελληνικό ταλέντο ζύγιζε περίπου 26 κιλά). Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία των χρημάτων αυξήθηκε, και μαζί της μια ποικιλία πιστωτικών και χρηματιστηριακών πράξεων. Δεδομένου ότι κάθε πόλη-κράτος στην Ελλάδα κόπηκε το δικό του νόμισμα, αναπτύχθηκε μια ανταλλαγή νομισμάτων.
Το εμπόριο γαιών στην Ελλάδα αναπτύχθηκε πολύ χειρότερα από το θαλάσσιο εμπόριο. Ήταν μειονεκτική λόγω κακών δρόμων και βουνών. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν δυσκολίες εξαιτίας των πολέμων, οι οποίες συχνά ξέσπασαν μεταξύ πολιτικών. Αλλά ακόμη και σε ελληνικές πόλεις μακριά από τη θάλασσα, οι τοπικές αγορές λειτουργούσαν όπου ασχολούνταν κυρίως με χειροτεχνίες, προϊόντα και οικιακά σκεύη.
Οι σχέσεις εμπορευμάτων-χρήματος, που αναπτύχθηκαν με επιτυχία στην Ελλάδα, ήταν ασυνήθιστες για αυτήν την εποχή, σε σύγκριση με άλλους πολιτισμούς. Ως εκ τούτου, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ήδη στην αρχαιότητα στη Μεσόγειο δημιουργήθηκε ένα ειδικό μοντέλο οικονομίας, από το οποίο ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός στη συνέχεια αυξήθηκε. Αλλά ακόμα καλέστε την αρχαία ελληνική οικονομία καπιταλιστικά ¬ λάθος. Βασικά, η οικονομία είχε φυσικό χαρακτήρα. Οι σχέσεις εμπορευμάτων-χρήματος σε ορισμένες πολιτικές αναπτύχθηκαν πιο έντονα και σε άλλες αδύναμες, δηλαδή εξαπλώθηκαν άνισα και υπήρχαν στο πλαίσιο της γεωργίας επιβίωσης.
Ήταν στην πόλις ότι τα θεμέλια της αρχαίας δημοκρατίας, οι σχέσεις εμπορευμάτων-χρήματος είχαν τεθεί, δημιουργήθηκε ένας ειδικός τύπος προσωπικότητας – ελεύθερος, φιλόδοξος, απεριόριστος αφοσιωμένος στην κατάστασή του. Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής άφησαν το σημάδι της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως σύνολο.
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «ЛитРес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.