bannerbanner
Kļūsti par pēdējo
Kļūsti par pēdējo

Полная версия

Kļūsti par pēdējo

текст

0

0
Язык: Русский
Год издания: 2024
Добавлена:
Настройки чтения
Размер шрифта
Высота строк
Поля
На страницу:
3 из 4

– Kādi jautājumi?

– Kāpēc tu esi šeit? Es domāju… kāpēc jums vispār vajadzīgs šis karš?

– Man? – Viņš mirkli padomāja un pastiepa roku pēc lampas, lai to iedegtu. «Es atgriezos no Tician štata, un tajā pašā dienā mans tēvs mani atsūtīja uz šejieni.

«Es dzirdēju Dāru sakām, ka jums patīk šī zeme… Bet no jūsu vārdiem izrādās, ka jūs īsti nevēlējāties šeit ierasties.»

Viņš pasmaidīja, viņa seja no smaida nekļuva skaista, bet kļuva maigāka:

«Es to neteicu, Tali.»

«Es to neteicu,» es pamāju. «Es vienkārši šodien daudz klausījos.» Kāds vēlas vairāk asiņu, kāds vēlas nogalināt imperatoru, kāds vēlas atstāt šajā teritorijā nevienu dzīvu dvēseli. Bet es nedzirdēju – ko jūs vēlaties?

«Man ir atbilde uz jūsu jautājumu, bet es nevēlos jums to sniegt.» Jo tagad es domāju par ko citu.

Smaids no viņa sejas nepazuda, viņš nedusmojas. Bet es nodrebēju. Krīts pieliecās pie manis:

«Es sapratu, ka es joprojām gribu tevi, neskatoties uz maldināšanu.» Nolādējiet savu skaistumu par to, Tali. Bet jūs pārbaudāt manu pacietību. Daara teica par ieņemšanas novārījumu – tur, krūzē, viņa to atkal nodeva… Viņa meloja ārstiem, ka viņai to vajag, jo neviens jūs nevarēs saprast. Galu galā es tev apsolīju brīvību. Vai tu viņu negribi?

Es nolaidu skatienu uz grīdu, bet ne no apkaunojošajām sarunām. Atbildei jābūt tādai, lai nepasliktinātu viņa attieksmi pret mani.

«Es esmu… līdera dēls.» Es nezinu, kā to izskaidrot.

– Pamēģini.

Un tas, šķiet, mudināja mani līdz sirsnībai:

«Šī nav mana vieta, Kriit,» es gribēju piebilst, «es neesmu no tiem, kas dzīvs padodas, ne no tiem, kas pazemojas,» bet viņš būtu turējis mani aizdomās par melošanu. Galu galā es esmu šeit – kaila sēžu viņa priekšā. «Es domāju, manai dzīvei vajadzēja kalpot dievietei, nevis kalpot vīrietim.» Šis stāsts nav rakstīts par mani, es tajā nokļuvu nejauši… Un tāpēc es nevaru būt jūsu bērnu māte – lai tas vismaz būtu pareizi. Vai tu šo saproti?

Paskatījos uz augšu, Krīta acis tagad bija nopietnas:

«Vai naids pret mani ir augstāks par visu pārējo?»

«Vai tā,» es klusi atbildēju, bet viņš pats to izteica ļoti precīzi.

– Tali, parādi man pērli.

Es saspringu – tagad precīzi zināju, kas sekos. Bet viņa to izdarīja, nedaudz paverot muti. Krīts satvēra manu seju ar savām lielajām plaukstām un pievilka sev klāt.

– Neaizveriet to. Atdodies vismaz skūpstos – tici man, skūpsti manāmi nomierina sirdi. Tu nevari ienīst ar pilnu spēku un skūpstīties tā, kā tu man atbildēji vakar.

Viņš pārbrauca ar savu mēli pār manējo un tad mani spēcīgi noskūpstīja. Viņam ir taisnība par vienu sīkumu – kad es aizvēru acis, es aizmirsu par to, kas to dara. Un viņa skūpstīja pretī, aizrijoties no vēlmes. Tomēr Krīts atrāvās pēc kārtējiem pusvaidziem no manis:

«Ja tev sāp ķermenis, kā tu saki, tad šodien sagādā man prieku ar savu muti.» Tad novārījumu nevajag dzert. Esmu gatavs gaidīt tevi vēl vienu dienu. Vai redzi, ka es nāku pretī?

Viņš uzreiz piecēlās kājās un novilka bikses. Es nepavisam nesapratu viņa lūguma nozīmi, bet, kad erektais dzimumloceklis bija atsegts manā sejā, es atkāpos. Viņš piegāja tuvāk, un, kad es atkāpos, viņš parāva manu pakausi un ar galvu pieskārās manām aizvērtajām lūpām.

«Nāc, Tali,» šķiet, ka viņa balsī pirmo reizi dzirdēju manāmu aizkaitinājumu. «Vai arī jūsu ķermenis ir pārāk noguris, lai to izdarītu?»

«Es…» izskanēja kā nervozs sauciens. – Ko tu dari?

Viņš attālinājās un vērīgi paskatījās uz mani no augšas:

«Jūsu sievietes tā nedara?»

– Nē! – kopš viņš mani atlaida, es mēģināju rāpot vēl tālāk. Patiesībā es nekad neesmu dzirdējis par šādiem «priekiem»! Pat stāstos par korumpētām sievietēm ostas pilsētās, un stāsti vienmēr ir līdz nepazīšanai pārspīlēti. Un nekad netika minēts, ka sievietes varētu tā izvarot. Viņi pat tā neizvaro! Un viņš grib, lai es to daru brīvprātīgi?! – Šis… šis ir…

«Nepabeidz savu teikumu,» viņš pārtrauca. Bet šķita, ka viņš ir savedis kopā. «Es jums saku, jūs atkal un atkal izmēģiniet manu pacietību.» Cik ilgi man ir jānoliecas, lai jūs kļūtu par šī stāsta daļu?

– Es… piedod man, vadoņa dēls, bet tev ir vieglāk mani nogalināt, nekā piespiest kaut ko tādu darīt…

Viņš satvēra mani aiz pleca un pavilka uz augšu, piespiežot mani piecelties. Viņš bija dusmīgs, bet likās, ka viņš mēģināja to izdomāt ar mani:

«Tu līdz galam nesaproti savu situāciju, Tali.»

«Es visu saprotu, vadītāja dēls,» mana balss trīcēja. «Ņemiet mani kā vīrietis sievieti.» Es atdošu sevi tev, tāpat kā sieviete var sevi atdot vīrietim. Bet, ja tu nogalināsi sievieti manī ar tādu pazemojumu, tad tev paliks tukšs metiens, kā mani sauc Daara.

Intuitīvi jutu, ka situ pareizajā virzienā. Daara par Krītu neko daudz nestāstīja, taču atklāja ko būtisku: tradīcijas un amats viņu ieveda gultā tikai ar tām sievietēm, kuras pēc tā ilgojās. Viņiem vajadzētu ar prieku locīties zem viņa. Maz ticams, ka viņš ir pieradis pie kaut kā cita. Tāpēc maz ticams, ka viņam derēs parasta bedre ar rokām un kājām, tā neatbilst viņa ierastajai vīrišķības koncepcijai. Es nevarēju būt pārliecināts par saviem secinājumiem, es vienkārši mēģināju iejusties viņa vietā un saprast. Tomēr viņa acis dega dusmās:

«Tu pārbaudi manu pacietību, bijušais neesošu dievu kalps!»

«Ņem mani, vadoņa dēls,» un viņa atvēra muti, stāvot uz pirkstgaliem, lai sasniegtu viņa lūpas.

Viņam vajadzēja brīdi padomāt, bet tagad viņam nebija manis žēl. Skūpsts bija mežonīgs, gandrīz sāpīgs. Vai arī sāpes radīja viņa rokas, kas gandrīz ar pilnu spēku saspieda manu ķermeni. Viņš nometa mani uz grīdas, strauji izpleta manas kājas un uzreiz iegāja. Uz mirkli viņš sastinga, it kā tikai mēģinātu aptvert notiekošo, un tad sakustējās – vairākas reizes sāpīgi lēni. Es nevarēju savaldīties un noliecos uz priekšu, lai viņu satiktu. Pēc tam kustības kļuva kaislīgas, asas, un no tām sāka vārīties arī manas asinis. Nepatīkamā izstiepšanās iekšā padevās viskozai slinkumam, kas pieauga ar katru raustījumu. Mute neviļus atvērās, un Krīts uzreiz iegrūda tajā mēli, un es tikai ar klusiem vaidiem izelpoju.

Vēl mazliet, un es pati sāktu viņam uzsist sevi, bet vājais ķermenis nebija spējīgs uz Krīta aizraušanās cienīgu atbildi – tas tikai izbaudīja sajūtu, ka kopā ar vīrieti iekšā ienāk spēks. Viņš paātrinājās vēl vairāk, tad ar spēcīgāko grūdienu iešļācās manī, un tajā pašā laikā viņa seja nevaldāmi saspringa, it kā viņam sāpētu. Likās, ka man kaut kā pietrūka: kad viņš mani paņēma, manā ķermenī brieda vētra, tiecoties pēc kaut kādas virsotnes. Un tagad visas zarnas sāpēja no vilšanās, ka es nekad nezināju, kā tāda vētra beigsies.

Viņš iznāca, izsmidzinot atlikušo sēklu uz mana augšstilba, un apritēja uz sāniem. Viņš paskatījās uz manu profilu, bet ilgu laiku neko neteica. Es pats to nevarēju izturēt:

– Vai drīkstu dzert novārījumu, vadoņa dēls?

– Dzer, Tali. Es noteikti tevi ļoti drīz nogalināšu, jo tu esi nepanesams. Un es šobrīd gribu būt pārliecināts, ka tu nenēsi manu bērnu.

Es aizmigu vienā mirklī – gan mana apziņa, gan katrs cīpsls gaidīja tieši to.

Pamodos rītausmā. Kriits gulēja viņam blakus, bet vairs negulēja. Ārā atskanēja balsis. Drīz pametīsim telti, lai ieturētu brokastis un dotos ceļā uz kārtējo bezgala garo dienu.

Es klusēju, nezinādama, kā pasveicināt to, kurš kļuva par tavu pirmo vīrieti naktī. Viņš izrādīja vai vienkārši ieskicēja iespējamo baudu, bet pats nepārstāja būt tāds, kāds bija agrāk. Krīts pēkšņi sāka runāt klusi, apstājoties starp teikumiem, it kā izvēloties vārdus:

– Es atbildēšu uz vienu jautājumu. Man ļoti patīk šī zeme, Tali. Viņa ir ļoti dīvaina. Esmu šeit tikai īsu brīdi, bet esmu satikusi trīs sievietes, no kurām katru nevaru aptīt galvu. Pirmā – jauna meitene, ļoti precīza šāvēja, bez vilcināšanās upurējās, lai nogalinātu mūsu šamani. Un tad viņa iebāza nazi kaklā, lai viņas ķermenis nenokristu maniem karavīriem. Viņa varētu būt mana labākā karotāja. Otrā sieviete mira manu acu priekšā, bet viņas mierīgums pirms pēdējā sliekšņa pielīdzināja viņu labākajai no mums. Mēs augstu vērtējam tos, kuri nebaidās no nāves, mēs uz to tiecamies, bet reti kurš varētu ar to salīdzināt. Viņa varētu būt mana labākā draudzene. Trešā ir tik skaista, ka acs nekad neapniks uz viņu skatīties, un kaislīga, ka nekad neapniks viņu ņemt. Tas ir tā, it kā viņas ķermenis būtu radīts, lai sniegtu un saņemtu baudu. Ne tik drosmīga kā pirmā, ne tik miermīlīgā kā otrā, bet viņai ir pārdroša mēle, caurdurta ar zelta stieni ar pērli. Viņa varētu būt mana labākā mīļākā. Bet viņas naids pret mani vienmēr būs augstāks par viņas aizraušanos. Esmu pārsteigts, ka jūsu cilvēki kopumā ir tik vāji, bet tik spēcīgi tajos, uz kuriem man izdevās paskatīties tuvāk.

Es neatbildēju.

6.nodaļa. Šamanis

Pēc brokastīm Daara mani uzreiz aizveda pie sevis. Mēs abi svērām maz, un viņas zirgs viegli izturēja šādu slodzi. Bija neērti braukt bez segliem, un dēmoni meta tikai mīkstu zamšādas spilventiņu pāri krupam. Bet tas ir ieraduma jautājums. Braucām blakus Kriitam, un tāpēc varēja dzirdēt viņu sarunas.

«Nītam vajadzētu būt šeit līdz vasaras beigām.» Viņš vadīs uzbrukumu galvaspilsētai,» domīgi sacīja Krīts.

– Slikti. Naats spēj iekarot tikai meiteņu dzemdes, nevis pilsētas. Viņa trešā sieva ir ļoti skaista, viņš būtu varējis palikt pie viņas ilgāk.

– Skaties savu valodu, Dāra. Viņš ir priekšnieka pirmais dēls.

– Citādi es nezinu! Tikkieši mūs gandrīz uzvarēja, pateicoties šim pirmajam dēlam, kurš bija vairāk aizņemts ar trešās sievas izvēli, nevis ar militāro stratēģiju.

– Dāra!

– Es klusu, es klusu, Kriit. Bet, ja jūs un Rakiids nebūtu bijuši laikā, tad tagad Tykian valsts svinētu uzvaru pār Robeskiem.

– Šķiet, jūs apsolījāt klusēt?

– Es klusēju! Vai tu mani dzirdi – es klusēju. Kas tur ir?

Viņa norādīja uz priekšu, un es paskatījos tuvāk. Kāda sieviete skrēja no jūras uz meža līniju. Varbūt viņas pavadoņi vienkārši bija ātrāki – neviens cits nebija redzams. Diez vai viņa te ir viena… No izpostītajiem zvejnieku ciematiem tika aizvesti daudzi cilvēki. Daži no viņiem joprojām ir tuvumā: galu galā makšķerēšana viņiem ir pazīstamāka, tā neļaus viņiem nomirt no bada.

Es saspiedos, cenšoties remdēt paniku. Zirga mugurā viņi ātri viņu panāks, ja Kriits tikai pamāja ar roku.

– Varbūt tur ir apmetne? – Dāra ieteica. – Priekšnieka dēls, varbūt pārmeklēsim brikšņus?

Šis ir pats brīdis, kad jūs pilnībā aizmirstat par sevi.

«Kriit,» mana balss bija aizsmakusi, bet es centos skaidri izrunāt vārdus. – Atlaid viņu… Es lūdzu ar labu garastāvokli, lai viņa iet… Tā ir tikai sieviete! Viņa…

Kriits pārsteigts paskatījās uz mani. Bet es arī par to priecājos – dažas minūtes var izglābt nabaga dzīvību, tāpēc mums ir jātērē laiks.

– Tu kaulējies ar mani, Tali?

– Es nekaulējos… Lūdzu…

«It kā jums ir tiesības jautāt,» viņš maigi pasmaidīja ar nesaprotamu ironiju. «Un tikai tie, kam ir ko piedāvāt, var kaulēties.»

«Es… Man ir ko piedāvāt!» – Es pat pielēcu, un tas lika zirgam šņākt. – Lai šī sieviete aiziet, un es darīšu to, ko… ko tu vakar no manis gribēji… Labprātīgi. Un viss pārējais, ko no manis vēlies…

Mana balss kliboja, es nosarku un paskatījos prom. Kriit jau vajadzētu saprast manu mājienu, bet es nevarētu par tik apkaunojošu lietu runāt skaļi. Kriits paskatījās tālumā – sieviete jau bija sasniegusi pirmos kokus, bet viņa joprojām bija redzama. Likās, ka viņas skrējienu nobremzējusi kāda nasta – vai nu noķerta zivs, vai mazulis kūlī. Viņš atkal pagriezās pret mani:

– Labi, Tali. Es piekrītu šim darījumam. Tātad, ko es vēl gribu?.. – un viņš iesmējās.

– Jā… un paldies. Es neatgriezīšos pie saviem vārdiem.

Daara, it kā saprotot, par ko mēs runājam, atbalstīja viņu ar smiekliem. Komanda gāja garām. Kriits ar smaidu atskatījās uz Daaru, un viņa nevarēja nomierināties.

Pēc kāda laika es uzdrošinājos pajautāt par viņas jautrības iemeslu:

– Nu kāpēc tu smejies? Es zinu, ka rīkojos pareizi, bet tavi smiekli liek man justies kaunā.

– Skaistā Tali! – viņa atbildēja. – Tu esi stulbs kā jūras krabji! Interesanti, par ko jūs kaulējāties? Lai jūs nedzertu buljonu vai neatzītos savā mūžīgajā mīlestībā?

Tāpēc viņa nezināja detaļas. Vismaz mani tas iepriecināja.

– Nav svarīgi. Bet kāpēc tu smejies?

– Jo jūs joprojām neesat sapratis vienu lietu – mēs nekad nedzenam tos, kas skrien. Ja cilvēks nolemj skriet, tad viņš vairs nav karotājs. Un mēs cīnāmies tikai ar tiem, kas ņem rokās ieročus un ir gatavi mirt… par jebko. Vai tiešām jūs domājat, ka mēs nebūtu panākuši nevienu no tiem ratiem, kas tik ļoti steidzās doties ceļā?

Es gribēju nicinoši iesaukties, bet savaldījos. Galu galā Dāra nemeloja – visas sievietes, kuras viņi sagūstīja, bija tieši tās, kuras bija gatavas mirt un nemēģināja aizbēgt… Tāpat kā drosmīgā Naja. Un daudziem kolonistiem izdevās aizbraukt; iepriekš šis fakts nešķita dīvains. Visi, kas skrien… Izņemot vienu!

– Un es? Vai es nebēgu?

Jautājums bija dīvains, es sapratu. Bet tā meitene gandrīz nepaņēma nazi un drosmīgi devās pretī saviem ienaidniekiem. Vai arī es kļūdos? Kriits arī ieinteresējās par mūsu sarunu:

– Vai tu mums par to jautā? – paraustīju plecus, tāpēc viņš ar tādu pašu izbrīnu paskaidroja. – Viņa aizbēga. Bet ne no mums, bet mums. Un šamanis tevi uzreiz ieraudzīja – ņem, viņa saka, tas ir labākais upuris ugunij, ja gribam piesaistīt veiksmi uz ilgu laiku.

Daara turpināja smieties par manu stulbumu, un es nodomāju. No kā tempļa priesteriene varētu bēgt un tādā panikā, ka neredzēja priekšā vēl briesmīgākas lietas? Vai arī viņa vienkārši nezināja, ka skrien pretī ienaidniekam – tas nav pārsteidzoši; mums agrāk nepatika dēmoni, bet mēs no tiem gandrīz nebaidījāmies. Viņa vienkārši varēja nezināt… Vāja, nobijusies meitene, kura patiesībā bija stulba. Ar Daaru te nevar strīdēties. Bet domas par viņu ļāva man novērst uzmanību no solījumiem, ko es Kriitam devu šī brīža karstumā. Man būs ļoti nepatīkama nakts… un viņš mani ir piemānījis.

Netālu no vienas no apmetnēm atradām nometni – vēl vienu dēmonu atdalījumu, bet daudz mazāku. Viņam pretī iznāca kāds gados vecāks vīrietis, taču gadi nebija mazinājuši viņa redzamo spēku. Paklanās Krīta priekšā:

– Sveicināts, ceturtais dēls. Es tevi meklēju.

– Par ko?

Daara nokāpa no zirga un pagriezās pret Krītu:

– Tas ir kapteinis Mūrs no Tadikas.

Priekšnieka dēls pamāja.

– Sveicināts, Mūr. Kur ir tavs kuģis?

– Atstājis to mazliet tālāk uz austrumiem. Būs vispārēja kolekcija. Vadītāja pirmais dēls pavēlēja visus spēkus apkopot vienuviet. Mēs esam aizdedzinājuši šīs tautas niknumu, tagad varam uzbrukt ar armiju. Pa to laiku mums ir pavēlēts pagaidīt.

Krīts nolēca no zirga un tikai atbildēja:

– Labi. Tad mēs šeit atpūtīsimies un rīt tiksim. Izskatās, ka ilgi nesteigsimies.

«Jā, Kriit,» vīrietis vēlreiz īsi paklanījās. – Paņemiet mani un sešdesmit manus cilvēkus savā pakļautībā.

– Es piekrītu.

Un es joprojām domāju, ka var rasties strīds par varu. Tā nevar: ar dēmoniem viss ir stingri noteikts. Visi, kas ir zemāki par Kriitu, ir pakļauti Kriitam. Viņš pats nodos varu savam dēlam, kurš dzimis agrāk. Es jau dzirdēju par katru no viņiem: Naat, Rakiid, Saan, un tad ar dzimšanas tiesībām nāk Kriit. Katram ir savi karotāji, bet lielākais spēks ir Nātam, pirmajam Rodebas salu un ieņemtās Tikianas teritorijas mantiniekam. Un tieši par viņu Dāra runāja tik objektīvi.

Mūsu vienība uzcēla teltis pie Moora nometnes, daži devās dziļāk mežā medīt, citi kurināja ugunskurus, lai pagatavotu vakariņas. Kriits un Mūrs ilgi sarunājās vienatnē. Es nedomāju par bēgšanu: pat tad, kad devos atslogot sevi, viena no sievietēm vienmēr mani pieskatīja. Pārējā laikā likās, ka esmu atstāta pašplūsmā, bet, ja vienkārši steidzos… Lai gan… ja man būtu tādas pašas kājas kā desmitās paaudzes medniecei, es varētu mēģināt. Brīdiniet pārējos un varbūt pat pašu imperatoru, kas te notiek! Bet mums būs jāgaida piemērotāks brīdis.

Es sēdēju pie ugunskura blakus Daara un ēdu nesālītu, bet ļoti sātīgu sautējumu, kad mums tuvojās Kriits un Moors. Un aiz viņiem es ieraudzīju vecu vīru – tik senatnīgu, ka pārsteidza pats fakts, ka viņš stāvēja uz savām kājām. Ādas uz augšstilbiem, spieķis ar mazuļa galvaskausu… Viņa nolaida skatienu, lai neizrādītu riebumu.

– Tava sieviete? – Skaisti, – Mūrs draudzīgi jautāja.

Un tad šamanis pienāca priekšā, paskatījās uz mani un čīkstēja:

«Žēl, ka tev, Kriit, izdevās to izturēt.» Šāds upuris nodrošinātu mūsu veiksmi nākamajam gadam! Labi!

Šķiet, ka man joprojām ir paveicies. Es ieskatījos viņa baltajās acīs un noslīku tajās, nevarēju atraut acis. Un viņš turpināja vaimanāt:

– Cik žēl! Ceturtais dēls, vai neesi iemācījies sevi savaldīt? Galu galā es nemaz daudz nekavēju. Gandrīz vēl tīrs… varbūt tomēr jāpamēģina?

Es šausmās saraujos, bet Dāra atkal sniedza negaidītu palīdzību:

– Nomierinies, šaman. Tagad ir par vēlu, zini. Pieņemsim, ka Krīts savu veiksmi apsteidza par pāris dienām.

«Es zinu, lieliskā Dāra, es zinu,» viņa balss čīkstēšana lika man aizsprostot ausis, bet es joprojām skatījos viņam acīs, it kā apburta.

Tomēr Krītu interesēja kas cits:

– Ko tu ar to domā – gandrīz tīrs?

«Tas ir tas, ko tas nozīmē, līdera dēls.» Ka viņa bija kopā ar vienu vīrieti, vienreiz un pavisam nesen. Tātad jūs ar savu nesavaldību visu padarījāt tikai sliktāku! Vai tiešām nebija iespējams būt pacietīgam?

Kriits paskatījās uz mani tā, it kā man būtu pienākums nekavējoties sniegt kādu citu skaidrojumu. Vai tā ir mana vaina, ka katrs pirmais šamanis starp dēmoniem pieļauj kļūdas? Vai arī šī meitene tiešām nebija kopā ar vīrieti? Es īsti nebiju iedomājusies, kā jūs varat zaudēt savu nevainību citādi, bet jūs varat iedomāties! Vai arī kalpošana dievietei viņu attīrīja līdz pirmatnējai nevainībai?

Mūrs bija daudz laipnāks:

– Nekratiet tā, tagad tiešām nav iemesla tevi sadedzināt. Kādu vārdu tev iedeva tavs tēvs, kriitas sieviete?

«T… Tali,» es turpināju slīkt šamaņa acīs.

– Viņš melo! – viņš kliedza. – Ne tas vārds. Cits. Tela? Takka? Nu saki vēl ko, tava intonācija izklausās pēc cita nosaukuma!

«Tu mums esi tikai noslēpums, krabju sieviete!» – Daara iesmējās un uzsita man pa muguru.

No trieciena es varēju pamosties un izkļūt no šamaņa skatiena. Viņa paskatījās uz Krītu un vienkārši paraustīja plecus. Viņš mani neapšaubīja, un manā galvā pārņēma auksta sajūta. Šie šamaņi… viņi patiesībā ir ļoti spēcīgi! Šausmīgi, šausmīgi spēcīgs! Un tāpēc es, tiklīdz mēs ar Dāru atkal bijām divatā, palūdzu viņai pastāstīt par viņiem.

Viņa teica, ka jo vecāks šamanis, jo stiprāks. Ka šamaņi piedzimst ļoti reti, bet ar gadiem iegūst spēku. Jau zīdaiņa vecumā zināms, vai bērnā ir maģija – tiem ir cits izskats, no kura pat mamma uz brīdi kļūst nejūtīga. Un pēc tam viņam vairs nav izvēles. Viņi aizsargā viņu pāri visiem dārgumiem, māca viņam burvestību un burvestību, un, kad viņi kļūst pietiekami spēcīgi, viņi ved viņu uz militārām kampaņām. Piedzimt par šamani ir lielākais pagodinājums. Un jaunā sieva vienmēr vēlas, lai kāds no viņas bērniem piedzimtu ar maģiju asinīs. Taču šī vēlme piepildās daudz retāk, nekā dēmoni vēlētos.

Daara savu stāstu pabeidza ar gaidīto jautājumu:

– Kādu vārdu tad tev deva tēvs? Un kāpēc tu meloji?

«Tesa,» es nolēmu būt atklāta. – Bet man ir vieglāk. It kā viss notiek nevis ar mani, bet ar kādu citu meiteni.

Daara nopietni ieskatījās man acīs, tad pamāja:

– ES sapratu. Tāpēc palieciet Tali, ja vēlaties. Un es Kriitam neteikšu. Galu galā tam noteikti nav nozīmes zem segas.

– Paldies.

– Nepateicies man, Tali. Manuprāt, tu esi tukša un stulba, bet es saskatu tevī iekšējo spēku. Dariet visu, ko vēlaties, ja vien tas ļauj jums ar to dzīvot. Un prasi man – palīdzēšu, ja varēšu. Šī pasaule mīl stipros. Un es viņus mīlu.

Dvēselē dīvaina mokoša sajūta. Dēmoni pēc dabas ir pretīgi. Un, ja es būtu varējis, es būtu nogalinājis visu nometni tieši tajā vakarā – mana roka nebūtu trīcējusi. Bet tajos ir kaut kas tāds, kas izraisa reakciju. Un tāpēc dvēsele tiek ievilkta dažādos virzienos. Ievainot.

7.nodaļa. Kaislību dīvainības

Taču, kad iestājās tumsa un es traucos uz centrālo telti, es tur atradu vecu šamani strīdamies ar Krītu:

– Priesteriene? Ko darīt, ja visas priesterienes ir tīras un tik skaistas? Kur atrodas viņas templis?

– Es nezinu, dārgais Dotlāk. Mēs viņu nepaņēmām templī, viņa pati skrēja pie mums.

Es sastingu tālumā un klausījos.

– Tad iedod man! Tavā sievietē nav maģijas, bet ar viņu kaut kas nav kārtībā – es jūtu iekšā, ka upuris nebūs veltīgs.

– Nomierinies, Dotlāk. Mums ar viņu ir mīlestība. Kā es varu jums to dot?

– Tagad tu melo, Krīt! Ir kaislība, bet nav mīlestības. Tu esi mantkārīgs! Iegūstiet sev vēl vienu! Vai arī atradīsim templi. Noskaidrosim vismaz vietu no viņas?

Kriits paskatījās uz mani, bet nezvanīja. Es nolēmu, ka būtu nepieklājīgi lemt savu likteni bez manis, tāpēc piegāju un stingri teicu:

«Pat ja jūs mani spīdzināt, es jums neteikšu, kur atrodas templis.»

«Bet tagad viņa nemelo…» šamanis domīgi izspieda. – Viņš neteiks… mēs vismaz sagriezīsim viņu gabalos.

Tad viņš uzminēja – es nevarētu, pat ja es gribētu. Šoreiz viņa ieskats spēlēja rokās.

«Es zvēru pie atdzimšanas, kaut kas ar jums nav kārtībā!» Varbūt tava dieviete patiešām eksistē… it kā viņa sēdētu tevī! Mana pazīstamā pasaule sabruks, ja atļaušos šādu domu,» viņš atkal pagriezās pret Krītu un ierunājās iepriecinošākā tonī. – Dot to atpakaļ. Es apsolu, ka centīšos tevi nenogalināt! Es to atgriezīšu vēlāk!

Noraizējusies es sev atbildēju:

– Nē, dārgais Dotlāk. Es tev nekalpoju – Kriitu. Un es vēlos, lai viņš mani atkal pieņemtu par savu sievieti.

Krīts pasmīnēja, paņēma mani aiz rokas un iegrūda teltī:

– Tu viņu dzirdēji. Un viņš mani dzirdēja, kas ir daudz svarīgāk.

– Es dzirdēju, vadoņa dēls. Un viņa atkal melo. Viņa nevēlas tev kalpot. Atzīmē manus vārdus – šī sieviete nesīs tev iznīcību.

– Ej, šaman, atpūties. Rīt mums būs vajadzīga tava gudrība.

Kad Krīts iegāja teltī, es piegāju viņam pretī:

«Paldies, vadītāja dēls, ka neatdevāt mani.» Mans ķermenis ir pārāk vājš, lai izturētu spīdzināšanu.

Viņš pasmaidīja:

«Vai es varētu domāt par kaut ko citu pēc jūsu atzīšanās?» Kas atkal izrādījās meli.

Nav jēgas strīdēties ar acīmredzamo:

– Kāpēc tu esi pārsteigts? Jā, es nevēlos jums kalpot, bet esmu gatavs paklausīt.

– Un tu gribi, lai es tevi aizvedu? – viņš atcerējās. Tajā pašā laikā viņa acis samiedzās, it kā Krīts tik tikko varētu apvaldīt smieklus.

Uz šo jautājumu nebija skaidras atbildes. Viņš manī radīja dedzinošu naidu, bet pagājušajā naktī es sajutu citu uguni sevī. Ja jautājums ir par to, vai esmu gatavs atkārtot šo sajūtu, tad… Man nav nekas pretī. Bet šamaņa šeit nebija, tāpēc es varētu stipri pārspīlēt:

– Gribi.

Viņš pievilka mani sev klāt, un es atvēru muti, gaidot skūpstu. Bet viņš tikai klusi pasmējās:

«Patiesībā kļuva vieglāk, kad sapratu, ka tu šķiti dīvains ne tikai man.» Kā lai es tevi saucu, ja iepriekšējais bija meli?

– Tali.

– Es tevi saukšu par Zilo Pērli. Un, kad tu atklāsi savu vārdu, es būšu pārliecināts, ka tavs «es gribu» ir īsts.

«Mēs vienojāmies,» nez kāpēc es nevarēju nesmaidīt pretī. «Bet es gandrīz ļoti gribu tavu skūpstu.» Vai jūs tam ticat?

«Jā,» viņš paskatījās uz manām lūpām. «Bet šodien jūs apsolījāt, atceries?»

Viņš uzspieda uz maniem pleciem, liekot man mesties ceļos. Mans solījums… Es piespiedu sevi nomierināties, tagad ir par vēlu izmisumā steigties apkārt. Viņa atraisīja virvi savām biksēm un nolaida tās lejā. Dzimumloceklis nebija uzcelts un izskatījās ārkārtīgi nepatīkams tik tuvu. Es sarāvos, bet paņēmu to ar roku. Viņa aizvēra acis un norādīja to savā mutē. Galu galā viņš to gribēja?

Viņa nejauši pieskārās galvai ar mēli, un tas viņam lika nedaudz saspringt. Bet es piespiedu sevi neatkāpties.

– Aiziet!

Un viņš iespiedās dziļāk. Es īsti nesapratu, kas jādara – viss mans gribasspēks tika iztērēts, lai neatgrieztos. Varbūt Kriits saprata manu neizdarību, jo runāja daudz klusāk un klusāk:

– Vispirms nolaizi ar mēli.

Laizīt to? Jā, laimīgajai priesterienei ļoti paveicās, ka viņa nomira pirms šī brīža! Bet es centos darīt, kā viņš lika. Mēle kopā ar pērli apgrieza galvu un pagāja tālāk. Penis manā mutē pietūka, bet es piespiedu sevi turpināt.

«Nekožiet zobus,» balss kļuva nedaudz savādāka, taču joprojām maiga. «Pretējā gadījumā jūs padarīsit mani par neglītāko sievieti pasaulē.» Kārtējo reizi pašās beigās ar nedaudz lielāku spiedienu. Nebaidieties, tajā nav nekā briesmīga.

На страницу:
3 из 4